Voetengymnastiek

 

Herstel de kracht en flexibiliteit van uw vermoeide voeten in verschillende oefeningen

 

1.

Begin met rechtop te staan en uw gewicht evenwichtig te
verdelen. Verplaats uw lichaamsgewicht naar uw hielen en
krom dan uw tenen. Strek uw tenen weer en herhaal dit 10
keer. Deze oefening is goed om uw voeten te versterken,
maar ook om kramp in de tenen of de voetzool te verlichten.

 

2.

Zet één voet op een handdoek op de vloer. Trek de
handdoek naar u toe door deze vast te grijpen met uw
tenen.  Herhaal dit vijf keer en wissel dan van voet. Wanneer
uw voet gewend is aan deze oefening, kunt u de inspanning vergroten door een boek of een ander zwaar voorwerp op de handdoek te leggen.

 

3.

Ga zitten op een stoel of kruk en gebruik uw voetzool om over het scheenbeen van uw andere been te wrijven. Ga van de knie naar de enkel en weer terug. Herhaal dit 20 keer. Dit helpt om spanning rond het scheenbeen te verminderen en verhoogt de flexibiliteit van de voet die de massage uitvoert.

 

4.

Rol twee minuten een bal heen en weer onder uw voet. Dit masseert de onderkant van uw voet en kan ongemak door kramp, pijn in de kuit of spanning van de voetboog verlichten.

 

5.

Ga liggen op de vloer en leg één been op een kussen ter hoogte van uw kuit. Draai uw voet 10 keer met de klok mee en dan tegen de klok in. Herhaal dit met de andere voet.

 

6.

Begin in dezelfde uitgangspositie als in stap 5. Stel u voor dat uw grote teen een pen is en “schrijf" de cijfers 1 tot en met 10. Probeer dit met beide voeten.

 

7.

Begin weer met dezelfde uitgangspositie van oefening 5. Houd uw voet in een verticale positie (tenen omhoog en hiel naar beneden). Buig uw enkel, eerst zodat uw tenen naar uzelf wijzen en daarna de andere kant op zodat ze van u af wijzen. Herhaal dit 10 keer.

 

8.

Leg 10 kleine voorwerpen (niet scherp) op de grond en een bakje (knikkers zijn perfect maar muntjes werken ook goed). Pak elk voorwerp op met uw tenen en laat het in het bakje vallen. Om te zorgen dat u al uw tenen gebruikt, kunt u deze oefening ook proberen met een potlood.

 

9.

Eindig de oefeningen door te gaan staan en afwisselend 10 keer op uw tenen te gaan staan en weer af te rollen (met uw voeten naast elkaar).