Preventie


Hoe kan ik voorkomen dat ik een schimmelinfectie krijg van iemand anders?

Openbare zwembaden, douches, kleedkamers, kuuroorden etc., waar het op de grond warm en vochtig is, zijn gangbare plekken waar schimmelnagels zich verspreiden. Zorg dat u in deze omstandigheden altijd slippers draagt zodat voeten niet in contact komen met de vochtige omgeving waar de schimmel gedijt. Vermijd het delen van handdoeken of schoeisel, vooral gymschoenen.

Kan mijn schoenenkeuze van invloed zijn op het krijgen van schimmelnagels?

Door sokken met natuurlijke vezels (100% katoen) en leren schoenen te dragen laat u uw voeten 'ademen' en daarmee wordt de ontwikkeling van door schimmels zo geliefde vochtigheid verminderd. Probeer schoeisel dagelijks te wisselen, want in schoenen kunnen schimmelsporen lang in leven blijven. De gouden regel is om uw voeten altijd zo schoon en droog mogelijk te houden. Als uw sokken en schoenen toch vochtig worden, doe ze dan zo snel mogelijk uit en droog uw voeten zorgvuldig.

Hoe kan ik voorkomen dat een schimmelnagelinfectie zich verbreidt?

Behandel een schimmelnagels zo snel mogelijk om te voorkomen dat de infectie zich uitbreidt en droog uw voeten altijd zorgvuldig, vooral tussen uw tenen. Was altijd uw handen na behandeling van een besmette nagel, maak voor behandeling van uw voeten gebruikte hulpmiddelen steriel door ze onder te dompelen in kokend water of ze af te vegen met een ontsmettingsdoekje en vermijd het gebruik van nagellak of kunstnagels tijdens de behandeling.