Veelgestelde vragen

Scholl -Voetschimmel

1. Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid die zich vooral op de voeten voordoet. Deze infectie kan worden veroorzaakt door verschillende soorten schimmels, waarvan er sommige ook op een gezonde huid voorkomen, maar geen problemen veroorzaken totdat ze zich vermenigvuldigen.

2. Hoe herken ik voetschimmel?

Een jeukende rode huiduitslag tussen de tenen. De aangetaste huid kan ook ruw, schilferig en droog zijn. De infectie kan zich ook uitbreiden naar de voetzool en kan aanvoelen als hevige jeuk of een branderig gevoel geven. Als de infectie ernstig is, kan de huid barsten of zelfs blaren vertonen.

3. Wat is een huidschimmelinfectie?

Op de huid van mensen leven micro-organismen. Meestal zijn ze ongevaarlijk en veroorzaken geen problemen. Soms kunnen schimmels echter groeien, zich vermenigvuldigen en in de huid dringen, bijvoorbeeld in vochtige, warme omstandigheden, waardoor uw huid geïnfecteerd raakt. Dermatofyten zijn soorten schimmels die schimmelinfecties kunnen veroorzaken op plaatsen zoals de buitenste lagen van de huid, de nagels, het haar en de hoofdhuid. Schimmels zijn parasieten en leven op andere organismen waar ze zich voeden met dood weefsel, waaronder de menselijke huid. Voeten bieden een warme, donkere en vochtige omgeving, ideale omstandigheden waarin schimmels leven en groeien. Schimmelinfecties zijn zeer besmettelijk en kunnen worden verspreid door direct en indirect contact: direct huidcontact en indirect contact, waarbij de schimmels worden doorgegeven aan anderen door besmette voorwerpen aan te raken. Daarnaast worden infecties vaak doorgegeven in zwembaden, sportscholen en andere.

4. Wat zijn de meest voorkomende symptomen van voetschimmel?

Veel voorkomende symptomen zijn matige tot ernstige jeuk en branderigheid. De huid kan loslaten en in zeer ernstige gevallen kunnen er ook barsten, pijn en bloedingen optreden. In zeldzame gevallen leidt voetschimmel tot blaren. Er zijn twee veelvoorkomende typen voetschimmel: tussen de tenen (interdigitaal) en op de voetzolen (mocassin).

5. Wat zijn de belangrijkste veroorzakers van een schimmelinfectie?

Voetschimmel wordt meestal veroorzaakt door de schimmel Trichophyton rubrum of Trichophyton mentagrophytes (dermatofyten). Onder gunstige omstandigheden kunnen deze schimmels groeien en zich vermenigvuldigen, waardoor de huid besmet raakt en een uitbraak van voetschimmel volgt.

Vocht:Natte, warme en zweetvoeten zijn de ideale omstandigheden waarin schimmels kunnen leven en zich vermenigvuldigen.

Slechte hygiëne:Voetschimmel leeft op en voedt zich met dood huidweefsel. Daarom is het belangrijk dat u uw voeten regelmatig wast en regelmatig andere schoenen en sokken aantrekt om herbesmetting te voorkomen.

Verhoging van pH-waarde: Als de pH-waarde van de huid stijgt, kan de barrièrefunctie beschadigd raken waardoor de huid vatbaarder wordt voor aanvallen. De pH van de huid is aantoonbaar hoger op plaatsen waar twee huidlagen elkaar raken of tegen elkaar wrijven, bijv. tussen de tenen.

Verweking van de huid (verstoord oppervlak): Deze organismen komen in de verhoornde lagen van de beschadigde huid, zoals snijwonden of schrammen, en vermenigvuldigen zich daar.

6. Wat maakt Scholl Voetschimmel Complete kit met Pen & Spray anders dan andere behandelingen?

Het is een unieke oplossing in 2 stappen: de pen en de schoenspray behandelen voetschimmel niet alleen, maar helpen de huid ook te herstellen en te beschermen om het risico op terugkerende infectie te verminderen.

7. Waarom is de behandeling van voetschimmel anders met Voetschimmel Complete kit met Pen & Spray?

Het is vanaf het begin ontwikkeld als een lokaal behandelingsproduct, geen aangepast oraal geneesmiddel. Er is een fysieke interactie met de schimmel, niet met de cellen van het lichaam. De schimmel wordt direct aangepakt: het product vermindert de hechting van de schimmel aan de huid en creëert een ongunstige omgeving waarin de schimmel niet kan groeien. Het product ondersteunt het herstel van de huid en versterkt de huidbarrière om herinfectie te voorkomen. De spray reinigt de schoenen om de bron van verontreiniging te verminderen. 

8. Hoe werkt de behandelingspen?

De precisieapplicator geeft precies de juiste hoeveelheid crème voor een dunne laag op de geïnfecteerde huid.. Met de precisieapplicator is de crème gemakkelijk aan te brengen. U hoeft de crème zelf niet aan te raken en deze droogt snel. De crème is speciaal ontwikkeld om een omgeving op de huid te creëren die ongunstig is voor schimmelgroei.

9. Hoe werkt de schoenspray?

De spray helpt herinfectie te voorkomen door schoenen die zijn besmet met voetschimmel te reinigen. Wanneer schoenen niet worden gereinigd, is dit vaak de reden dat de infectie terugkomt. 

10. Hoe gebruik ik de pen op de geïnfecteerde huid?

Begin met de behandeling bij de eerste symptomen van voetschimmelinfectie.

  • Was en droog uw voeten zorgvuldig vóór gebruik.
  • Houd de pen ondersteboven en draai aan de onderzijde van de pen totdat er crème uitkomt.
  • Bij het eerste gebruik draait u de onderkant van de pen een paar keer met de klok mee.
  • Breng de crème aan op het besmette gedeelte op de voetzool of tussen de tenen en laat 1 à 2 minuten drogen.
  • Breng de crème tweemaal daags gedurende 4 weken aan.

Als de symptomen tijdens het gebruik van het product verergeren of na de behandeling niet verdwijnen, neemt u contact op met uw huisarts of apotheker.

11. Hoe moet ik de spray gebruiken?

Spuit de spray aan het begin van de behandeling in al uw schoenen. Spuit elk paar schoenen één keer per week in, spuit 3 keer per schoen. Laat de schoenen drogen voordat u ze aandoet. Met de schoenspray kunt u 2 paar schoenen 4 weken lang behandelen.

12. Kan ik Voetschimmel Complete kit met Pen & Spray voor kinderen gebruiken?

Ja, Scholl Voetschimmel Complete kit met Pen & Spray is veilig voor gebruik bij kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen mogen het echter alleen gebruiken onder toezicht van een volwassene.

13. Hoe bewaar ik Voetschimmel Complete kit met Pen & Spray?

Bewaar het product in de originele verpakking bij kamertemperatuur (15-25 °C).

14. Is er iets waar ik op moet letten als ik dit product gebruik?

Gebruik dit product niet meer na de uiterste gebruiksdatum zoals vermeld op de spray en de pen, evenals op de verpakking. Vermijd contact met de ogen en slijmvliezen. Spuit de schoenspray niet direct op de huid. Gebruik het product slechts voor één persoon om besmetting te voorkomen. Gebruik het product niet als u allergisch bent voor één van de ingrediënten van dit product. 

15. Moet ik zowel de spray als de pen volledig opmaken tijdens de behandeling?

Ja, voor de beste resultaten wordt aangeraden om zowel de spray als de behandelingspen te blijven gebruiken tot het einde van de behandelingsperiode van vier weken.  

16. Wat moet ik doen als er te veel crème uit de pen is gekomen?

Als u te veel van het product hebt gebruikt, adviseren wij u om de overtollige crème met een papieren zakdoekje voorzichtig van de huid te vegen. Zorg er ook voor dat u uw handen goed wast. Raak geen gevoelige lichaamsdelen aan, zoals uw ogen.

17. Wat gebeurt er als ik de volledige behandeling niet afmaak?

Wij raden u altijd sterk aan de behandeling van vier weken af te maken voor de beste resultaten. Raadpleeg uw huisarts als de symptomen niet verdwijnen. 

18. Kan ik de spray gebruiken voor alle soorten schoenen?

Ja, u kunt de spray gebruiken voor alle soorten schoenen. Als u echter niet zeker weet hoe kwetsbaar het materiaal is, raden wij u aan om de spray eerst op een klein gedeelte aan te brengen om te kijken of de spray geen verkleuring van het materiaal veroorzaakt. 

19. Wat gebeurt er als ik de spray per ongeluk op de buitenkant van de schoen spuit?

Als u per ongeluk op de buitenkant van de schoen hebt gespoten, veegt u deze voorzichtig af. 

20. Wat moet u doen als de symptomen niet verdwijnen na gebruik van Voetschimmel Complete kit met Pen & Spray?

Als de symptomen van de infectie na de behandeling niet verdwijnen, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen. 

21. Wat gebeurt er als ik per ongeluk een beetje van het product op mijn handen/vingers krijg?

Was uw handen grondig voordat u uw gezicht of andere gevoelige lichaamsdelen aanraakt.

22. Hoeveel keer moet ik in mijn schoen sprayen?

Afhankelijk van de grootte van de schoen raden wij u aan ten minste drie keer per schoen te spuiten.

23. Zijn er ingrediënten waar ik op moet letten als ik allergisch ben?

Gebruik het product niet als u allergisch bent voor één van de onderstaande ingrediënten van dit product: Pen: Olile-Active™, Aqua, Paraffinum Liquidum, Isopropyl Palmitate, Glycerin, Trilaureth-4 Phosphate, Alcohol Denat., Sodium Polyacrylate, Solanum Tuberosum Starch, Panthenol, Undecylenic Acid, Urea, Potassium Sorbate, Allantoin, p-Anisic Acid, Sodium Benzoate.

24. Kan ik het product gebruiken in combinatie met andere crèmes of moet ik stoppen met het gebruik van andere vochtinbrengers?

Wij adviseren gedurende de gehele behandelingsperiode geen andere producten aan te brengen op de voeten in combinatie met de voetschimmelbehandelingspen. 

25. Hoe lang kan ik een Voetschimmel Complete kit met Pen & Spray blijven gebruiken?

Als u deze kit gebruikt volgens de instructies, is deze gedurende minimaal één behandelingsperiode houdbaar. U vindt de uiterste gebruiksdatum op de verpakking en op de pen en de spuitbus zelf.

26. Kan ik Voetschimmel Complete kit met Pen & Spray verschillende keren per jaar gebruiken?

Ja, de kit kan verschillende keren per jaar voor behandeling- en preventie worden gebruikt.